Czy popełniasz te błędy żywieniowe?

Zdrowe odżywianie nie jest skomplikowane, a Ty możesz zrobić wiele rzeczy, by poprawić swoją dietę. Jedną z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić, jest jedzenie większej ilości warzyw. Można to zrobić, dodając warzywa do każdego posiłku i jedząc je jako przekąski. Można też zastąpić niektóre niezdrowe posiłki daniami warzywnymi. Dbaj o zrównoważoną dietę i pamiętaj, że najważniejsze są te produkty, które rosną na powierzchni ziemi. Istnieje wiele różnych rodzajów żywności, które są zdrowe, ale jest też wiele różnych rodzajów żywności, które nie są zdrowe. Najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia jest dobrze zbilansowana dieta.

Jesz zbyt wiele przetworzonej żywności

Przetworzona żywność jest nie tylko uboga w składniki odżywcze, ale także wysokokaloryczna i często uboga w błonnik. Termin "żywność przetworzona" obejmuje wszystkie rodzaje żywności, które zostały zmienione w stosunku do ich naturalnego lub surowego stanu. Przykładem może być żywność konserwowana, pakowana, mrożona lub wzbogacana. Wiele przetworzonych produktów można znaleźć w lokalnym sklepie spożywczym.

Żywność przetworzona jest wygodna i często kosztuje mniej za porcję niż żywność nieprzetworzona. W wielu przypadkach są one zaprojektowane tak, by smakowały wyjątkowo dobrze, co oznacza, że łatwo się nimi przejadać. Największym problemem żywieniowym związanym z żywnością przetworzoną jest to, że jest ona zazwyczaj uboga w błonnik i wysokokaloryczna. Jeśli spożywasz więcej żywności przetworzonej niż nieprzetworzonej, prawdopodobnie spożywasz zbyt wiele kalorii.

Ponadto może brakować ważnych składników odżywczych, które znajdują się w żywności nieprzetworzonej. Jeśli w Twojej diecie jest dużo przetworzonej żywności, spróbuj ograniczyć jej spożycie i jedz więcej żywności nieprzetworzonej. Można również "odczarować" niektóre produkty i sprawić, by były mniej przetworzone. Na przykład, można ugotować własne ziemniaki i zrobić z nich puree, zamiast kupować gotowe puree w dziale z mrożonkami.

Spożywasz niewłaściwe rodzaje białka

Wiele osób popełnia błąd polegający na spożywaniu zbyt wielu wysokotłuszczowych źródeł białka (np. czerwonego mięsa, łososia itp.), a zbyt mało źródeł niskotłuszczowych (np. fasoli, soczewicy itp.). Mięso i ryby są bogate w białko, ale zawierają też dużo tłuszczu. Ponadto zwykle spożywa się je raz lub dwa razy w tygodniu, podczas gdy fasola i soczewica zawierają mało białka, ale dużo błonnika.

Białko jest ważne dla wielu aspektów zdrowia, a szczególnie istotne jest dla wegan i wegetarian. Jednak osoby jedzące mięso nie muszą spożywać więcej białka niż obecnie. Eksperci zalecają, by spożywać 0,8-1,2 grama białka na kilogram masy ciała, czyli o około 50% więcej niż większość ludzi. Jednak nadmierne spożycie białka może być szkodliwe, ponieważ zbyt duża ilość białka może powodować problemy metaboliczne i choroby kości. Jeśli spożywasz dużo pokarmów wysokobiałkowych, spróbuj zastąpić niektóre z nich fasolą i soczewicą. Można też starać się nie przejadać się pokarmami bogatymi w białko.

Twoja dieta jest zbyt uboga w witaminy i minerały

Może Ci się wydawać, że stosujesz dobrą dietę, ale jeśli nie dostarczasz sobie wystarczającej ilości witamin i minerałów, nie będziesz otrzymywać wystarczającej ilości składników odżywczych. Jeśli ludzie nie stosują zrównoważonej diety, najprawdopodobniej mają zbyt mało pewnych witamin i minerałów. Może to mieć poważny wpływ na zdrowie, a można tego uniknąć, stosując zdrową dietę.

Nie ma magicznej superżywności, która zastąpiłaby znaczenie zrównoważonej diety; nie ma też pokarmów, które są dla nas szkodliwe. Najważniejsze jest stosowanie zrównoważonej diety, która zawiera wszystkie niezbędne witaminy i minerały. Można to osiągnąć, spożywając różne rodzaje żywności. Różne rodzaje żywności zawierają różne ilości witamin i składników mineralnych, dlatego należy spożywać różne rodzaje żywności, aby mieć pewność, że dostarczamy sobie wszystkich składników w wystarczającej ilości.